Slaap: nog steeds een onderschat medicijn. En dat terwijl voldoende slaap ontzettend belangrijk is voor het fysieke herstel, vooral bij kinderen. Vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht is de e-learning ‘Slaap bij kinderen’ ontwikkeld.
Veel kinderen met een chronische aandoening of ziekte slapen slecht in het ziekenhuis, maar ook thuis.”, zegt onderzoeker Olaf Verschuren van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. “Zonde, want voldoende goede slaap zorgt namelijk voor een beter herstel, een betere afweer, betere therapietrouw, minder depressies maar zorgt er ook voor dat iemand beter onthoudt wat overdag is geleerd.”
Om iedereen die met kinderen werkt, maar ook zeker ouders bewuster te maken van slaap als een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de jaren van groei en ontwikkeling, is de e-learning ‘Slaap bij kinderen’ ontwikkeld. Olaf: “Gezien de negatieve invloed van slaapproblemen op de ontwikkeling van kinderen, is het van belang dat zorgverleners kennis hebben over slaap. Tijdens de verschillende opleidingen komt het onderwerp ‘slaap’ niet of nauwelijks aan bod. Niet gek dus dat er weinig aandacht is voor dit onderwerp. Om daar verandering in te brengen, hebben we het initiatief genomen om scholing te realiseren op het gebied van slaap bij kinderen.”
Een introductie in de wereld van slaap
De e-learning is interactief en biedt informatie over de fysiologie en het belang van slaap, veel voorkomende slaapstoornissen en slaap tijdens de ontwikkeling van kinderen. Na de start met een stripverhaal over slaap biedt de module kennis over slaap en praktische tips voor de praktijk die zijn weergegeven in een infographic. Daarnaast worden verschillende slaapproblemen besproken aan de hand van een slaapdagboek.
Olaf: “Ik hoop dat onze zorgverleners die de module hebben doorlopen in de contacten met kinderen en hun ouders naar slaap gaan vragen. Het aandacht hebben voor en het mogelijk signaleren van problemen met slaap is al een belangrijke eerste stap.”
Word ook wakker voor het belang van slaap!
Medewerkers van het UMC Utrecht kunnen de e-learning vinden via ULearn en is ook beschikbaar voor ouders of alle andere geïnteresseerden buiten het UMC Utrecht via deze link.